Som veganer har du helt sikkert fått standardspørsmålet om du ikke får i deg nok proteiner. Som veganere flest vet, er ikke dette utbredt problem blant veganere. Vi har mange kilder til vegetabilsk protein, men riktig nok er ikke de fleste vegetabilske råvarene såkalte fullverdige protein(inneholder alle 8 essensielle aminosyrer). Med nok kunnskap, kan man likevel kombinere 2-3 proteinholdige råvarer for å få i seg tilstrekkelig fullverdig protein.

Om man derimot er ny i veganverden og usikker på hvilke matvarer som bør kombineres for å skape fullverdig protein eller bare rett og slett syntes det er greit å være på den sikre siden hva gjelder proteininntak, bør man absolutt ty til en av de tre vegetabilske kildene vi har til fullverdig protein; nemlig hamp, quinoa og siste men absolutt ikke minst; soya.

Når det kommer til soya, er dette kanksje den vegetabilske kilden til fullverdig protein som er lettest å konsumere store mengder av for å få i seg nok protein pr. dag. Soya kommer i mange former, i alt fra smør til ferdig kjøtterstattning, melk til tofu og soyanøtter til tørket soyaprotein. Sistnevnte er kanskje den mest allsidige i forhold til middagsretter og ikke minst mye billigere enn ferdige kjøtterstatning du finner i kjøleskap og fryser.

Tørket soyaprotein, også kjent som TVP(texured vegetable protein), består rett og slett av soyamel hvor fettet har blitt fjernet og er et biprodukt fra ekstrahering av soyaolje. Som nevnt, er tørket soyaprotein svært alsidig, særlig fordi soyaproteinet kommer i mange fasonger; soyamince(«kjøttdeig»), chunks(små kuler), strimler, nuggets(medaljonger), rinderfilets(etterlikner storfekjøtt med mørk farge og noe smak) og ikke minst steaks. Nettbutikken Veganermat selger alle disse variantene og til en mye billigere penge enn tradisjonelle kjøtterstattninger, som i motsetning til tørket soyaprotein, kommer ferdig marinert og krydret. Det som er fint med tørket soyaprotein, er nettopp det at den kommer uten noen merkbar smak. Dette gir oss muligheten til å tilsette akkurat den smaken vi selv vil og det er jo ganske så kult!

Under kommer jeg til å liste opp et par oppskrifter jeg har på bloggen hvor jeg har brukt nettopp tørket soyaprotein + linke til tilsvarende produktet du kan kjøpe hos Veganermat.

Soyamince/soyagranulat/kjøttdeig:

Soyastrimler:

Rinderfileer:

Soyamedaljonger: 

Soyasteaks:

Add to Favourites